Vízipipa használata

Home/Tudástár/Vízipipa használata

Töltsd fel a tartályt!

Első lépésként tölts annyi vizet a tartályba, hogy a lenyúló csövet 1-3 cm-re ellepje, de maradjon elegendő hely a füstnek is. Ezután helyezd a pipa testét az üvegbe. Itt fontos a légmentesség, ezért van a két alkatrész között egy gumitömítés. Előfordul, hogy egy kicsit nehéz összerakni, ilyenkor enyhén csavarhatsz is a testen, így könnyebben a helyére illeszkedik a tartályban.

Illeszd helyre a csöve(ke)t!

A szívócső csonkjába illeszd be a csövet. Van, ahol kapsz ide illő gumitömítést, de ha nincsen, az sem nagy gond. A cső végét általában puha fából készítik, így egyszerűen, légmentesen illeszhető. Érdemes itt is az előbb említett csavarós módszert alkalmazni, ezen a ponton is fontos a légmentesség. Több csöves pipa esetében ismételd meg az előbb leírtakat. Hogyha a több szívócsővel rendelkező pipádat egyedül szeretnéd használni, akkor a fölösleges csonko(ka)t el lehet valamivel dugaszolni. Erre való dugókat általában adnak az ilyen pipákhoz, de gyakorlatilag megfelel bármi, amivel jól le tudod zárni a csövet. tipp: Mindig használj szipkát!

Ellenőrizd a légmentességet!

Némely vízipipát leszedhető hamutálcával kaphatsz meg, ezt az alkatrészt most kell a pipa tetejére illesztened. Ezt általában a helyére kell pattintani, de előfurdulhat, hogy csak rá kell helyezni az erre a célra kialakított felületre. Húzd a tölcsérhez kapott gumitömítést a pipa tetején található csonkra, és a már megszokottcsavarós módszerrel illeszd helyére a kerámia dohánytartó tölcsért. Vigyázz, mert ez egy törékeny alkatrész, ha erőlteted, elpattanhat. (A Szíriából származó pipákon a dohánytartó tölcsért nem ráhúzni, hanem beledugni kell a kialakított csonkba, ezekhez a shishákhoz természetesen megfelelő gumitömítést fogsz kapni! Hogyha pedig a pipád Tunéziából származik, akkor valószínüleg a dohánytartó tölcséred fémből készült.) Most pedíg tedd a tenyeredet a tölcsérre, és a szívócsövet kezd szívni. Jó esetben a tenyered elzárja a beáramló levegő útját, és nem tudsz semmit szívni. Emeld meg a tenyeredet, most érezned kell a levegő áramlását.

Hogyha valahol szelel a pipád, akkor hang alapján keresd meg a rést és tömítsd el valamivel.

Erre a célra általában tökéletes a ragasztószalag, de a hibából adódóan bármit felhasználhatsz. Nagyobb gond, ha nem jön levegő a pipából. Ilyenkor valahol dugulás van, át kell nézned a pipa alkatrészeit. Ha szerencséd van, pár perc alatt ki tudod javítani a hibát.

Tégy dohányt a tölcsérbe!

A vízipipába való dohány nedves. A kiszáradt dohányt gyógyszertárban kapható glirerinnel javíthatod, de nem lesz

a régi. Szedd rostjaira a dohányt, és tedd a kis darabokat a tölcsérbe. Ne tömködd nagyon bele, de ne is legyen nagyon lazán. Fontos, hogy a tölcsér pereméig legyen 1-2 mm hely, hogy véletlenül se érjen a szénhez a dohányod, mert akkor megég és keserű, kaparó lesz a füst. A megtöltött tölcsérre tegyél egy kb. 15×15 cm-es alufólia kockát, a széleit jól nyomkodd a tölcsér oldalához, a tetejére pedíg fogpiszkálóval csinálj 20-25 apró lyukat. A fólia távol tartja a szenet a dohánytól, a lyukakon viszont a forró levegő be tud áramolni a rendszerbe.

Gyújts egy szenet

Két fajta szénnel találkozhatsz:

Az öngyulladó szén előnye, hogy a külső csillagszóró szerű réteget könnyű meggyújtani, és miután leégett (másfél perc), használhatod is. A keletkező szikrákkal vigyázz, amíg nem égett le a gyújtóréteg, ne tedd a dohányra.

A nem öngyulladó (zsákos) faszén olcsó,

de csak tűzhelyen tudod beizzítani, szabadban lehetetlen.A grillezésre használt, benzinkutakon kapható szenet a gázon sem tudod meggyújtani, viszont egy kerti partyn található tábortűzből szedett szénnél nincsen jobb. Fogd meg a szenet a széncsipesszel, gyújtsd meg és óvatosan helyezd a tölcsérre!

Tedd fel a hőtartó sapkát és pipázz!

Tegyél egy hőtartó sapkát a pipádra, így forróbb levegő tud átáramolni a dohányon, nagyobb lesz a füstöd, és a huzat sem viszi le a parazsat a szőnyegre. Mindig óvatosan mozogj a pipa körül, az izzó szén miatt egy igen tűzveszélyes szenvedélynek hódolsz! Szívj párat a csőbe, és érezni fogod a kellemes, hűs, gyümölcsös füstöt. A vízipipa füstjét egyből tüdőbe kell szívni, ellentétben a cigarettával.

Teendők vízipipázás közben:

Először várhatóan meg fogsz szomjazni, igyál valamit, és vedd le a hőtartó sapkát. Láthatod, ahogy a szén külső felülete elégett. Fogd meg a csipesszel, és óvatosan ejtsd a hamutálcára. Ezzel lejön az a hamuréteg, ami visszafogta a hőt. Ezután ismét több füstöd lesz. Ha elégett a szened, gyújthatsz mégegyet. A megfelelő dohány/szén arány mindenkinél más és más, pár pipázás után tudni fogod, hogy mennyi dohányt kell tömnöd adott mennyiségű szénhez. Miután elszívtad a pipát, tedd félre egy biztonságos helyre, ahol nyugodtan ki tud hülni. 2-3 alkalom után cseréld ki a vizet, 6-8 tömés után mosd át az egész készüléket.

By |október 13th, 2013|Categories: Tudástár|0 Comments